Vi vil tage klima-ansvar nu!

- vi vil ikke satse på spådomme og fromme løfter.

Klimaet er taberen i budgetforliget for 2021, selvom det pakkes pænt ind i omsorg for ældre, unge og grønne skønmalerier. Byrådet satser på, at en usikker fremtid løser problemet – men det er uansvarligt, når vi har værktøjerne i dag.

af Alternativet Aarhus' politikgruppe for Byudvikling, Økonomi og Plan

Ny teknologi er det store dyr i åbenbaringen, når det kommer til klimaindsatsen. Finansminister Nicolai Wammen håber, at der kommer en god teknologi i fremtiden, så vi bliver meget bedre til at reducere vores CO2-udledninger, end vi er i dag.

Stol på åbenbaringen – så bliver du klimafrelst.

Det samme fromme løfte ser ud til at være det, Aarhus Byråd læner sig op ad. I Aarhus Kommunes budgetforlig er kernen nemlig klimapartnerskaber med erhvervslivet. Og flere forslag handler i den sammenhæng om, at satse på ny teknologi i fremtiden.

Så ligesom De Sidste Dages Hellige venter på, at Kristi genkomst indstifter et nyt paradis på Jord, afventer byrådet altså, at fremtidens teknologi løser vores klimaproblemer.
Men vi mener ikke, at vi kan tillade os at vente.

Og her er vi på linje med regeringens klimaråd, Aalborg Universitet, Københavns universitet, Tænketanken Concito, Dansk Erhverv, Dansk Industri, regeringens støttepartier og senest 139 fremtrædende personer fra erhvervslivet, forskningsverdenen, politik, bevægelser og institutioner på forsiden af Information (klik her).

Vi kan ikke tillade os at satse vores klimaindsats på løftet om nye teknologier, når vi allerede har grøn teknologi, som velfungerende vindmøller. Og de behøver bestemt ikke være en dårlig forretning. En vindmølle tilbagebetaler med stor sikkerhed sin investering over 15 år. Med en levetid på 25 år giver det altså en sikker indtjening de sidste 10 år.

Der er selvfølgelig også lyspunkter i kommunens budgetforlig. Alternativet glæder sig over, at ældre- og socialområdet bliver kompenseret for flere års nedskæringer.
Og vi glæder os over, at børne- og ungeområdet får penge til minimumsnormeringer og at forbedre vores skoler og idrætsanlæg. I Alternativet mener vi nemlig, at det er en god investering, at give børn gode opvækstvilkår, med læring, dannelse og ansvar overfor fællesskabet og sig selv.

Men det, der stritter i budgettet, er uden tvivl klimaindsatsen. Klimastrategi, klimaplan og indsatsplan står og venter, som om vi havde masser af tid. Men vi har travlt!
Vi skal starte vores ambitiøse klimaindsats nu og ikke på den sidste dag: Aarhus skal være CO2-neutral i 2030, og der findes mange afprøvede og brugbare løsninger vi kan bygge i morgen.

Så hvad venter vi på?