Grøn profil er bare varm luft: Aarhus tisser i bukserne for at holde varmen
af Katrine Skov-Hansen, byrådskandidat for Alternativet Aarhus.
[Dette indlæg blev oprindeligt bragt på stiften.dk, d. 19.2.21, red.]
Det største forbrug af såkaldt vedvarende energi i Danmark kommer fra biomasse, altså træpiller, træflis, brænde og træaffald. Ja, faktisk står denne biomasse for cirka halvdelen af Danmarks energiforbrug. Grunden til dette skal findes i, at afbrændingen af biomasse ikke er afgiftsbelagt, som andre vedvarende energikilder er.
Derfor er Aarhus Kommune også ejer af et af verdens største biomassefyrede kraftvarmeværker - nemlig Studstrupværket. Et kraftvarmeværk, som er blevet hyldet for dets grønne profil og store CO2-besparelse. Men det er altså varm luft. For biomassen er ikke en grøn energikilde.
Den importerede biomasse er godt nok officielt CO2-neutral i det danske klimaregnskab. Men det skyldes landbrugslobbyisternes massive indflydelse i EU.
Idéen om, at den CO2, der bliver lagret i træet, går lige op med den CO2, som bliver frigivet ved afbrænding, er forældet. Den tid, der går fra, at træet er fældet, til det næste træ er vokset op og har optaget det CO2, som blev frigivet ved afbrænding, kan være 50 til 100 år.
Hvis Danmark indregnede biomassen i vores CO2-regnskab, så ville vores CO2-udledning stige med 20 procent. Hvordan harmonerer det med byrådets ønske om CO2-neutralitet i 2030?
Den store fældning af træer er heller ikke kun medvirkende til en kæmpe CO2-udledning. Fældningen er også af stor betydning for biodiversiteten og økosystemerne i skovene. Flere og flere skovlevende arter er truet af vores stigende forbrug af biomasse. Den forringede biodiversitet gør naturen svagere og mindre modstandsdygtig overfor kommende klimaforandringer, der kun forringer biodiversiteten endnu mere. Altså sneboldeffekten. Eller jordboldseffekten, for sne er der ikke meget tilbage af.
Biomassens klimaneutralitet i det århusianske klimaregnskab er altså en stor bjørnetjeneste overfor den grønne omstilling.
Det vil måske være meget rart for borgmester Jacob Bundsgaard og Aarhus Byråd at tisse i bukserne lige nu for at få varmen, men på længere sigt vil den manglende klimaneutralitet i resten af verden også ramme Danmark hårdt. For så viser de dystre sider af den globale opvarmning sig, og så nytter det altså ikke bare at sætte sig til at varme sig foran sit kraftværk og brænde flere træer af.
I stedet skal vi satse massivt på sol, vind og geotermi plus en bedre energilagring end i dag. Og det haster!