Redaktøren Anbefaler: Underholdning til Juleferien

Kære alle sammen

Nu er det stort set jul. Og det er forhåbentligt en glæde i denne ellers mørke og mildest talt tumultariske tid.

Bloggen går på juleferie og vender tilbage igen i det nye år. Men indtil da, skal I ikke snydes for noget interessant indhold.

Derfor har redaktøren trukket lidt på sin fortid som studentermedhjælper på Aarhus Onsdag og har tilladt sig at anbefale lidt interessant og forhåbentligt inspirerende underholdning du kan kaste dig over i juleferien!

Hvis du vil læse

Rasmus Willig og Ander Blok, begge sociologer fra hhv, Roskilde Universitet og Københavns Universitet, har skrevet bogen Den Bæredygtige Stat.

Den handler kort og kontant om, hvorfor vi har brug for en stat, der helt grundlæggende er bygget til at være bæredygtig – og hvordan vi kommer derhen.

I bogen forklarer de to sociologer, hvordan henholdsvis den liberale markedstanke og den socialistiske velfærdsstat begge har tabt bolden, når det kommer til noget så vigtigt som naturens bæredygtighed. Derfor mener de to forskere, at der er behov for en ny måde at tænke statens rolle på; ikke minimalstaten, eller velfærdsstaten, men den bæredygtige stat.

De trækker på masser af spændende kilder, ikke mindst Kate Raworth’s såkaldte ’Donut-økonomi’. Det er en interessant og meget vigtig bog, de to har skrevet!

Hvis du er mere til at lytte end til at læse, eller måske bare kunne tænke dig en lille forsmag på, hvad bogen indeholder, kan du lytte til sidste uges afsnit af Supertanker på P1, hvor både Rasmus Willig og Anders Blok var gæster.

Hvis du vil lytte

Dagbladet Information er en selverklæret klima-avis. Og udover at skrive spalterne fulde af interessante klima-nyheder, så producerer de også en podcast ved navn ’Den Grønne Løsning’. Her interviewer programmets værter danske forskere, som på den ene eller den anden måde har en del af løsningen på klimakrisen.

Det er godt produceret og ikke mindst rigtig vedkommende videnskabs-formidling. Det er spændende at høre om hvordan alt fra fysik til litteraturvidenskab, fra kemi til mode-forskning, kan være med til at løse vores klimakrise.

Der er masser af stof til eftertanke at hente i Den Grønne Løsning, og der er også så mange afsnit i bagkataloget, at man sagtens kan få en juleferie til at gå med at lytte.

Hvis du vil se

Hvad sker der mon, hvis man besøger en blæksprutte i dens naturlige omgivelser, hver dag. Bliver man mon venner med den? Og kan man lære noget af, at hænge ud med en blæksprutte?

De spørgsmål stiller filmen ’Hvad Jeg Lærte af en Blæksprutte’ [org. ’My Octopus Teacher’], som kan ses på Netflix, men som også har været vist på dokumentar-festivalen CPH:DOX.

Den følger filmskaberen Craig Foster, der over et år besøger og – måske? – får et venskabsforhold med en blæksprutte.

Filmen er fascinerende i dens syn på relationen mellem mennesker og dyr og er samtidig også en meget smuk visuel oplevelse.

 

Glædelig jul og et rigtig godt nytår!

De Gladeste Julehilsner

- Mathias Kofoed-Ottesen