steffen-muldbjerg-nMfmwgyZn3I-unsplash.jpg

Alternativet til De Konservative: Aarhus skal være en stor by. Ikke en storby.

af byrådskandidat Katrine Skov-Hansen

[Katrines indlæg blev oprindeligt bragt i Stiften d. 17.06.21, som modsvar til dette indlæg af De Konservatives Sebastian Joubert Skotte Kaimson]
 

Aarhus er en stor by, ikke en storby. Og det skal vi nyde godt af og ikke forsøge at skabe en by, som ikke kommer til at gavne os som mennesker.

Når man vil skildre, hvad der kendetegner Aarhus, så er det Aarhus Teater, Aarhus Katedralskole, Aarhus Domkirke, Den Gamle By, og jeg kunne blive ved. Det skal vi holde fast i og ikke forsøge at erstatte vores gamle historiske bygninger med glas og beton som varemærke.

På stiften.dk 12. juni skriver Sebastian Kaimson (Det Konservative Folkeparti) om, at Aarhus aldrig har været en by, der kunne stille sig tilfreds med det, den havde og var.

Men er det så ikke på tide, at vi lærer det? Hvorfor skal det hele handle om mervækst? Til sidst ender det jo med, at de eneste, som har råd og lyst til at opholde sig i midtbyen, er erhvervslivet. Er det virkelig den by i udvikling, som vi ønsker?

I sit indlæg skriver Kaimson også, at vi selvfølgelig skal bevare de ældste kvarterer, som giver charmen, hyggen og får smilet frem. Det, som får smilet frem for mig og mange andre, er vores kulturhistoriske og bevaringsværdige bygninger. De bygninger, som rummer liv, sjæl og historie for vores by. Bygninger, hvor man kan se, at nogen har boet og levet.

Det lyder ellers meget konservativt, men ikke i Aarhus. I Aarhus er det åbenbart blevet konservativt at rive vores bevaringsværdige bygninger ned til fordel for erhvervslivet, som vi så med Jomsborg ved Europaplads.

Hvis vi fortsætter med at rive vores kulturhistorie væk i den hastighed, vi gør lige nu, så ender vi med at blive en by uden sjæl. En by, hvor vi som mennesker ikke har plads til at ånde.

Hvad er det præcis ved at være en storby, som er så attraktivt? Er det luftforureningen og de 500 mennesker, som vil dø for tidligt om året på grund af luftforureningen? Er det den forøgede biltrafik og mobilitetsproblemer, for det har vi måske ikke nok af i forvejen? Eller de mange flere skygger og grå udsigt, som vil følge af de 150 meter høje højhuse?

Jeg kan i hvert fald ikke helt forstå, hvorfor vi så bragende ønsker at være en storby. Kan vi ikke prøve at finde glæden ved at være en stor by, hvor der også er plads til borgerne og ikke kun erhvervslivet? En by med sjæl og historiske bygninger. Og en by med ånderum og plads til naturen, hvor fortætningen endnu ikke har overrumplet vores bymidte.

Aarhus skal være en by for borgerne og kulturen - ikke kun for pengene og væksten.