_DSC0030.JPG

"Grønne stemmer skal ikke gå til spilde”: Alternativet indgår i ambitiøst grønt valgforbund. 

Alternativet, Veganerpartiet, Enhedslisten og De Grønne gør nu fælles front i Aarhus Kommune og indgår sammen i et valgforbund. De vil sikre en reel grøn omstilling i samfundet og at vælgere kan stemme på de grønne partier uden at frygte for stemmespild.

”Den grønne omstilling er ikke bare en god idé, det er en uomtvistelig nødvendighed og en forudsætning for fremtidens gode liv. Derfor er jeg også meget begejstret for, at Aarhus endelig får et grønt valgforbund”, fortæller byrådskandidat og forperson for Alternativet Aarhus, Tenna Duch Schaldemose.

Forbundskollegaen og byrådskandidat for Veganerpartiet, Allan Hagsten Nørlund, er ligeledes positiv,

”Efter årtiers nølen i byrådet har vi nu endelig fået et grønt valgforbund, der vil sætte klimaet og naturen først. Det kan ikke undervurderes, hvor vigtigt det er.”

Enhedslistens spidskandidat til kommunalvalget, Laura Bryhl, udtaler:

”Aarhus skal tage klimaansvar og gå forrest i en socialt retfærdig grøn omstilling af hele kommunen. Vi skal træffe politiske beslutninger for reel klimahandling. Derfor er det grønne valgforbund vigtigt”.

Forpligtiget på den grønne omstilling

Partierne i det nye grønne valgforbund deler ambitionen om, at Aarhus Kommune skal gå forrest i den grønne omstilling. Det grønne valgforbund vil sikre, at der arbejdes med klima og miljø på tværs af alle kommunens sektorer.

Det mener partierne er dybt nødvendigt. De peger på, at en fremskrivning af drivhusgasudledningerne i Aarhus Kommune viser manglende reduktioner svarende til 600.000 ton CO2e i 2030, selv efter kommunens elektrificering og udfasning af fossile brændstoffer.

Derfor vil partierne i forbundet forpligtige kommunen på at sikre, at der er penge til den grønne omstilling.

”Det betyder, at kommunen skal finansiere Klimahandlingsplanen for 2021-24 fuldt ud allerede nu og i øvrigt finansiere cykelhandlingsplanen fra 2017”, forklarer Enhedslistens byrådskandidat Laura Bryhl.

Fossilfri midtby og grønnere lokalplaner

Som et led i kommunens grønne omstilling vil det nye grønne valgforbund gøre Aarhus midtby fossilfri:

”Udover at en fossilfri midtby vil reducere CO2-udledningen fra transport, så vil vi opleve at få renere luft i lungerne, til glæde for alle midtbyens borgere”, forklarer Alternativets byrådskandidat, Tenna Duch Schaldemose.

Derudover ønsker partierne at bruge lokalplanerne som værktøj i den grønne omstilling. Her foreslår de større krav til de private bygherrers CO2-regnskaber, flere tag-solceller og lokalplanskrav om grønne byparker.

”Og så skal kommunen selvfølgelig gå forrest i bæredygtigt indkøb og sikre økologisk- og miljøvenligt indkøb og understøtte plantebaserede måltider som standard tilbud i offentlige kommunale institutioner”, tilføjer Veganerpartiets Allan Hagsten Nørlund.

Ikke rødt eller blåt, men grønt.

Kendetegnet for valgforbundet er også, at det går på tværs af de sædvanlige rød–blå opdelinger i politik. Partierne forklarer selv, at valgforbundet er grønt før noget andet – netop fordi den grønne omstilling er den vigtigste politiske kamp i dag.

"Så nu kan man trygt stemme på et grønt parti, uden at være bange for at spilde sin stemme”, siger spidskandidat for De Grønne, Anna Janssen Golieva.